torstai 14. joulukuuta 2023

Opettajaopiskelijoiden ajatuksia kirjastovierailusta perusharjoittelussa

"Vierailimme 3A luokan kanssa Joensuun pääkirjastolla lokakuussa. Kirjastovierailun tavoitteena oli lainata jokaiselle oppilaalle heidän omalla kirjastokortillaan kirja, jota he saisivat lukea noin kolmen viikon ajan, ja sen jälkeen kirjasta tehtäisiin siihen liittyvä tehtävä. Kirjan valitsemiseen ei annettu liikaa ohjeita, mutta jokainen harjoittelija piti huolen, että hänen oman pienryhmän oppilailla oli vierailun päätteeksi kirja, jota oppilas voisi lukea kolmen viikon ajan."

"Mielestäni kirjastovierailu oli erittäin antoisa kokemus. Kirjastovierailun aikana oppilaisiin pääsi tutustumaan paremmin ja kuuntelemaan heidän tarinoita rauhassa. Myös matkat kirjastoon ja takaisin antoivat mahdollisuuden tutustua oppilaisiin paremmin. Vierailuna kirjasto oli mielestäni onnistunut, ja oppilaat kokivat sen myös mukavana reissuna. Jokainen oppilas myös käyttäytyi todella hienosti kirjastossa. Oppilaat myös löysivät kaikki mieluisen kirjansa ja onnistuivat sen itsenäisesti lainaamaan."

"Kirjastovierailulla näin, kuinka paljon uusi ympäristö vaikuttaa oppilaan lukumotivaatioon. Kirjasto oli ympäristönä niin rauhallinen, että jokainen oppilas näytti nauttivan lukemisesta. Motivaatioon vaikutti vamasti myös se, että kirjan sai valita niin monesta vaihtoehdosta. Jokainen oppilas löysi tämän seurauksena itselleen sopivan lukukirjan."

"Tulevana opettajana aion hyödyntää kirjastovierailuja omassa opetuksessa tarjoakseni oppilaille monipuolisia oppimismahdollisuuksia. Kirjaston tiloja voi käyttää itsenäiseen työskentelyyn, ryhmätyöskentelyyn, pajatyöskentelyyn tai lukupiireissä työskentelyyn. Luokkahuoneesta irtautuminen voi mahdollisesti motivoida ja kannustaa oppilaita työskentelemään pitkäjänteisemmin. Kirjastossa on myös usein mahdollisuudet digitaalisten resurssien hyödyntämiseen. Joensuun pääkirjastossa on mahdollisuus käyttää tietokoneita, kuunnella äänikirjoja ja musiikkia sekä mahdollisuus harjoitella pianonsoittoa ja laulaa karaokea musiikkihuoneessa."

"Kaupungin kirjasto tarjoaa myös valmista materiaalia opettajille, kuten valmiita tehtäväpohjia kirjojen käsittelyä varten. Aion tulevaisuudessa hyödyntää kirjastoa ja viedä oppilaitani sinne mahdollisimman säännöllisesti, koska kirjaston tarjoama laaja valikoima varmasti innoittaa oppilaita lukutaidon kehittämisesssä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Loppuhuipennuksena 3a luokalla vielä kirjastoon

Teimme tiistaina 28.5.2024 vielä viimeisen tämän lukuvuoden vierailumme Joensuun pääkirjastoon yhdessä Johanna-opettajan kanssa.  Jokainen o...